понедельник, 20 апреля 2015 г.

Практика із ПДР для велосипедистів | Вправа №02

Людині на велосипеді згідно ПДР дозволено наліво? А направо? Можна проїхати перехрестя без зупинки?


1. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді наліво?
Відповідь: так.
За основу беремо вже знайомий нам пункт 11.14
«… на велосипедах, …  поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині.  ...»

Вулиця, на якій ми знаходимося, має дві смуги: одну в прямому напрямку та одну в зворотному. На це вказує розмітка (стоп-лінія). Ще однією підказкою про характер руху на перехресті може бути відсутність знаку 3.21 «В’їзд заборонено», який обов’язково був би встановлений (але розгорнутий до нас зворотнім боком), якщо б ми знаходилися на дорозі із двома смугами в одному напрямку, як у попередній задачі (http://criticalmasskyiv.blogspot.com/2015/04/01.html)
Найбільш уважні можуть побачити частинку такого знаку з правої сторони, що має відношення до другого нашого питання.
Тобто, повертаючи ліворуч на вказаному перехресті згідно ПДР, людина на велосипеді повинна зміститися вліво перед перехрестям, зайнявши крайне положення, зазделегідь жестом повідомити про намір повернути та керуючись сигналом світлофора (або, при його відсутності, знаками пріоритету), виконати поворот ліворуч,  додатково переконавшись у безпеці маневру.
2. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді направо?
Відповідь: ні.
Про заборону повертати праворуч нам каже знак 5.7.2 «Виїзд на дорогу з одностороннім рухом»
Цей знак попереджає, що поперек нашого шляху лежить вулиця із одностороннім рухом.  Направо дороги немає – там зустрічний рух.
3. Можна проїхати перехрестя без зупинки?
Відповідь: так.
На світлофорі у даному випадку горить зелене світло. Звертаємося до пункту правил 8.3:
Враховуючи, що «…сигнали світлофорів, крім жовтого миготливого, мають перевагу перед дорожніми знаками пріоритету», ми повинні проїхати перехрестя без зупинки біля стоп-лінії. При зеленому сигналі світлофора не діє знак 2.2 «Проїзд без зупинки заборонено», якій відноситься до знаків приоритету.
Увага! Сигнали світлофора «відключають» не усі знаки. А тільки шість з них, які у ПДР виділині в категорію «знаки пріоритету».

Обов’язкова зупинка, згідно вимоги знаку «STOP» (2.2), повинна здійснюватись тільки у разі, якщо світлофор вимкнено, або він працює у режимі жовтого миготливого.
Не забувайте, що у разі відсутності регулювальника та світлофора, знак «Проїзд без зупинки заборонено» вимагає не тільки зупинитись, а й поступитись дорогою.
Дякуємо за увагу.
Долучайтеся до групи https://www.facebook.com/groups/KyivCriticalMass/ Рухайтеся сучасним містом на велосипеді безпечно, легко та із задоволенням.
CriticalMassUA  – від людей на велосипедах і для людей на велосипедах!

Комментариев нет:

Отправить комментарий