вторник, 28 апреля 2015 г.

Практика із ПДР для велосипедистів | Вправа №03

Людині на велосипеді згідно ПДР дозволено наліво? А направо? Зобов'язані дати дорогу пішоходам?


1. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді наліво?
Відповідь: так.
Знайомий нам за попередніми задачами пункт 11.14
«… на велосипедах, …  поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині.  ...»

Вулиця, на якій ми знаходимося, попри відсутність розмітки, має дві смуги: одну в прямому напрямку та одну в зворотному. На це (опосередковано) вказує розгорнутий до нас зворотною частиною знак з лівої сторони дороги.  
Тобто, повертаючи ліворуч на вказаному перехресті згідно ПДР, людина на велосипеді має діяти наступним чином: зазделегідь жестом повідомити про намір повернути ліворуч, зміститися (не виїждаючи на зустрічну!) ближче до центру дороги, зайнявши крайне положення,  та керуючись знаком пріоритету (поступившись дорогою), виконати поворот ліворуч,  додатково переконавшись у безпеці маневру.
2. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді направо?
Відповідь: ні.


Ми виїждаємо на дорогу з одностороннім рухом, на якій є спеціальна смуга, призначена для маршрутного транспорту. По цій смузі заборонено рух транспортних засобів, окрім тих, які рухаються за встановленим маршрутом.


3. Зобов'язані дати дорогу пішоходам?
Відповідь: так (у ситуації на картинці); ні (в загальному випадку на такому перехресті)


Здивовані? Зараз усе пояснимо.  Справа у тому, що на картинці… пішоходний перехід! Навіть, якщо ви не бачите знаків або розмітки, згідно першому розділу ПДР:
Тобто, навіть якщо на перехресті немає знаків або дорожньої розмітки, за правилами це усе одно є пішохідний перехід, однак не регульований та не позначений.

Ті, хто дали відповідь «ні» повинні були керуватися пунктом  4.16

Цей пункт надає пішоходам первагу при перетині відповідно позначених та регульованих переходів, але змушує саме пішоходів поступатися дорогою транспортним засобам при перетині проїжджої частини по лінії тротуарів.
Ті, хто відповіли «так», будуть праві у ситуації, яка зображена на картинці, тому що керуються пунктом  18.1


Дякуємо за увагу.
Долучайтеся до групи КМ-Київ
https://www.facebook.com/groups/KyivCriticalMass/

Ми навчаємо як рухатися сучасним містом на велосипеді безпечно, легко та із задоволенням.
http://goo.gl/forms/CbsH5o9PYl
CriticalMassUA  – від людей на велосипедах і для людей на велосипедах!

1 комментарий:

  1. "Ми виїзджаємо на дорогу з одностороннім рухом, на якій є спеціальна смуга, призначена для маршрутного транспорту" Не зрозумів, чому дорога названа одностороннею? Може, там одна смуга в одному напрямку, але вона тільки для ГрТр? До речі, сьогодні буду там, подивлюсь на місці.

    ОтветитьУдалить