вторник, 28 апреля 2015 г.

Практика із ПДР для велосипедистів | Вправа №03

Людині на велосипеді згідно ПДР дозволено наліво? А направо? Зобов'язані дати дорогу пішоходам?


1. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді наліво?
Відповідь: так.
Знайомий нам за попередніми задачами пункт 11.14
«… на велосипедах, …  поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині.  ...»

Вулиця, на якій ми знаходимося, попри відсутність розмітки, має дві смуги: одну в прямому напрямку та одну в зворотному. На це (опосередковано) вказує розгорнутий до нас зворотною частиною знак з лівої сторони дороги.  
Тобто, повертаючи ліворуч на вказаному перехресті згідно ПДР, людина на велосипеді має діяти наступним чином: зазделегідь жестом повідомити про намір повернути ліворуч, зміститися (не виїждаючи на зустрічну!) ближче до центру дороги, зайнявши крайне положення,  та керуючись знаком пріоритету (поступившись дорогою), виконати поворот ліворуч,  додатково переконавшись у безпеці маневру.
2. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді направо?
Відповідь: ні.


Ми виїждаємо на дорогу з одностороннім рухом, на якій є спеціальна смуга, призначена для маршрутного транспорту. По цій смузі заборонено рух транспортних засобів, окрім тих, які рухаються за встановленим маршрутом.


3. Зобов'язані дати дорогу пішоходам?
Відповідь: так (у ситуації на картинці); ні (в загальному випадку на такому перехресті)


Здивовані? Зараз усе пояснимо.  Справа у тому, що на картинці… пішоходний перехід! Навіть, якщо ви не бачите знаків або розмітки, згідно першому розділу ПДР:
Тобто, навіть якщо на перехресті немає знаків або дорожньої розмітки, за правилами це усе одно є пішохідний перехід, однак не регульований та не позначений.

Ті, хто дали відповідь «ні» повинні були керуватися пунктом  4.16

Цей пункт надає пішоходам первагу при перетині відповідно позначених та регульованих переходів, але змушує саме пішоходів поступатися дорогою транспортним засобам при перетині проїжджої частини по лінії тротуарів.
Ті, хто відповіли «так», будуть праві у ситуації, яка зображена на картинці, тому що керуються пунктом  18.1


Дякуємо за увагу.
Долучайтеся до групи КМ-Київ
https://www.facebook.com/groups/KyivCriticalMass/

Ми навчаємо як рухатися сучасним містом на велосипеді безпечно, легко та із задоволенням.
http://goo.gl/forms/CbsH5o9PYl
CriticalMassUA  – від людей на велосипедах і для людей на велосипедах!

понедельник, 20 апреля 2015 г.

Практика із ПДР для велосипедистів | Вправа №02

Людині на велосипеді згідно ПДР дозволено наліво? А направо? Можна проїхати перехрестя без зупинки?


1. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді наліво?
Відповідь: так.
За основу беремо вже знайомий нам пункт 11.14
«… на велосипедах, …  поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині.  ...»

Вулиця, на якій ми знаходимося, має дві смуги: одну в прямому напрямку та одну в зворотному. На це вказує розмітка (стоп-лінія). Ще однією підказкою про характер руху на перехресті може бути відсутність знаку 3.21 «В’їзд заборонено», який обов’язково був би встановлений (але розгорнутий до нас зворотнім боком), якщо б ми знаходилися на дорозі із двома смугами в одному напрямку, як у попередній задачі (http://criticalmasskyiv.blogspot.com/2015/04/01.html)
Найбільш уважні можуть побачити частинку такого знаку з правої сторони, що має відношення до другого нашого питання.
Тобто, повертаючи ліворуч на вказаному перехресті згідно ПДР, людина на велосипеді повинна зміститися вліво перед перехрестям, зайнявши крайне положення, зазделегідь жестом повідомити про намір повернути та керуючись сигналом світлофора (або, при його відсутності, знаками пріоритету), виконати поворот ліворуч,  додатково переконавшись у безпеці маневру.
2. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді направо?
Відповідь: ні.
Про заборону повертати праворуч нам каже знак 5.7.2 «Виїзд на дорогу з одностороннім рухом»
Цей знак попереджає, що поперек нашого шляху лежить вулиця із одностороннім рухом.  Направо дороги немає – там зустрічний рух.
3. Можна проїхати перехрестя без зупинки?
Відповідь: так.
На світлофорі у даному випадку горить зелене світло. Звертаємося до пункту правил 8.3:
Враховуючи, що «…сигнали світлофорів, крім жовтого миготливого, мають перевагу перед дорожніми знаками пріоритету», ми повинні проїхати перехрестя без зупинки біля стоп-лінії. При зеленому сигналі світлофора не діє знак 2.2 «Проїзд без зупинки заборонено», якій відноситься до знаків приоритету.
Увага! Сигнали світлофора «відключають» не усі знаки. А тільки шість з них, які у ПДР виділині в категорію «знаки пріоритету».

Обов’язкова зупинка, згідно вимоги знаку «STOP» (2.2), повинна здійснюватись тільки у разі, якщо світлофор вимкнено, або він працює у режимі жовтого миготливого.
Не забувайте, що у разі відсутності регулювальника та світлофора, знак «Проїзд без зупинки заборонено» вимагає не тільки зупинитись, а й поступитись дорогою.
Дякуємо за увагу.
Долучайтеся до групи https://www.facebook.com/groups/KyivCriticalMass/ Рухайтеся сучасним містом на велосипеді безпечно, легко та із задоволенням.
CriticalMassUA  – від людей на велосипедах і для людей на велосипедах!

четверг, 16 апреля 2015 г.

Людина на велосипеді. Частина І. Пріоритетне та другорядне положення на проїжджій частині.

Рухаючись дорогами зі жвавим трафіком, людина на велосипеді у наші дні повинна мати певний набір навичок та вмінь. Серія тренінгів та практичних семінарів від CriticalMassKyiv допоможе вам пересуватися містом на велосипеді безпечно, впевнено, комфортно, та головне – з задоволенням.

I:\12\01_effective-traffic-riding.jpg



Нещодавно ми оприлюднили відео, на якому велосипедист потрапив у скруту: наближаючись до припаркованих авто він був обмежений машиною у другій смузі та ледве не зіткнувся із водієм, який випарковувася назад.
Як не потрапити у таку халепу? Цим, та багатьом іншим практичним навичкам ми навчаємо на семінарах для новачків.
УВАГА! Ми публікуємо рекомендації, які треба відпрацьовувати під контролем інструктора. Будьте уважними на дорогах.
I:\12\02_Primary_positionхуйзішн.jpg
Ефективний райдер завжди займає одну із двох позицій на дорожній смузі:


  • справа, на відстані третини полоси, саме навпроти правої частини автомобіля (якщо уявити транспортний засіб на тому ж самому місці) – таким чином людину на велосипеді гарно видно, та водій за кермом авто повинен здійснити маневр при намірі випередити двоколісний транспорт;

  • якщо необхідно, знаходиться на середині смуги – таким чином виключаючи обгін (у випадку дороги із однією смугою руху) чи випередження без повної зміни смуги руху, ця позиція дає райдеру свободу робити об’їзд, повертати, таке інше. Ці позиції ми далі будемо називати «другорядна» та «пріорітетна».
I:\12\03_passing_side_road.jpg
Використання пріоритетної позиції – проїзд другорядних доріг та припаркованих автомобілів.
Рухаючись велосипедом, пріоритетну позицію рекомендовано займати при проїзді другорядних доріг, виїздів із прилеглих територій (де видимість обмежена з вашого боку чи зі сторони другорядної дороги), з’їздів з магістральних вулиць та розв’язок. Такий підхід збільшує видимість, бо водії, які наближаються до перехрестя, свідомо концентрують увагу на середині смуги, видивляючись інший моторизований транспорт. Це також мотивує водіїв, які слідують за людиною на велосипеді, спокійно проїхати декілька секунд слідом, а не намагатися випередити та підрізати рейдера перед перехрестям у ситуації, якщо автомобілю треба взяти праворуч.
I:\12\04_Overtaking_parked_car-1.jpg
Звісно, на жвавих проспектах не буде дуже практичним займати повністю пріоритетну позицію, минаючи кожний перетин, однак, коригована (в залежності від обставин) техніка зміщення ліворуч по смузі руху все одно є рекомендованою практикою. 

Для виконання техніки необхідно:
(а) озирнутися назад перед перехрестям
(б) встановити зоровий контакт із людьми за кермом найближчих транспортних засобів
(в) подати знак рукою чи долонею та «відтиснути» трафік трохи ліворуч.
Ці дії зроблять вас більш помітним на дорозі та знижають імовірність того, що вас «підріжуть» зліва.
Такий підхід до пересування, якщо дивитися глобально, це спосіб комунікації між людиною на велосипеді та іншими користувачами дороги. 
У другорядному положенні людина на велосипеді каже: «Я хочу бачити дорогу та бути помітним, та я не проти, якщо ти випередиш мене, за умови, що ти зробиш це безпечно». Рухаючись у пріоритетній позиції, повідомлення виглядає по-іншому: «Я хочу бачити дорогу та бути помітним, та я не хочу, щоб мене зараз випереджали».

На додачу до цих технік не треба забувати про правило «БОС»: Бачити, Очікувати, Спілкуватися. На дорозі ви повинні завжди знати, що відбувається навколо (бачити), думкою випереджати ситуацію та мислити наперед (очікувати), та знаходити візуальний контакт із водіями та іншими учасниками дорожнього руху та попереджати про свої маневри жестами (спілкуватися). 


Така поведінка повинна стати звичкою, а навички спілкування зроблять подорож гармонійною та приємною. Навчитися такої поведінки може будь-яка людина із базовими вміннями керувати велосипедом.


Сторінка CriticalMassUA у facebook:  www.facebook.com/criticalmass.UA
Група для семінарів та ініціатив: www.facebook.com/groups/KyivCriticalMass
Пошта: critical.mass.kyiv@gmail.com


пятница, 10 апреля 2015 г.

Практика із ПДР для велосипедистів | Вправа №01

Людині на велосипеді, згідно ПДР, прямо можна? А наліво?
https://lh3.googleusercontent.com/-iHF08qUAX-o/UzqQmvrpp6I/AAAAAAAAAlI/Ma1SxejXVds/w782-h479-no/val.PNG


1. Чи можна на цьому перехресті рухатися на велосипеді прямо?
Відповідь: так.
Давайте розберемося. Напрямок руху на цьому перехресті регулюється наказовим знаком 4.6
Але, під знаком 4.6 є таблички, які, згідно із пунктом 8.4 можуть «уточнювати, або обмежувати дію знаків, разом із якими вони встановлені»
https://lh3.googleusercontent.com/-iHF08qUAX-o/UzqQmvrpp6I/AAAAAAAAAlI/Ma1SxejXVds/w782-h479-no/val.PNGУ наведеній задачі під наказовим знаком встановлені таблички 7.5.4 (автобус) та 7.5.6 (мотоцикл), що не забороняє рух прямо на велосипеді та автомобілі.  Таблички «Тип транспортного засобу» під наказовим знаком автоматично обмежують дію такого знаку тільки для вказаних категорій учасників дорожнього руху.  Для того, щоб обмежити рух на велосипедах, застосовується окрема табличка 7.5.7.  
https://lh3.googleusercontent.com/-iHF08qUAX-o/UzqQmvrpp6I/AAAAAAAAAlI/Ma1SxejXVds/w782-h479-no/val.PNGПереконавшись, що знак «Рух праворуч або ліворуч» не забороняє проїзд людини на велосипеді, треба додатково звернути увагу на знаки за перехрестям. Побачивши, що заборонних знаків для руху прямо за перехрестям немає, можна рухатись прямо. Звісно, якщо на світлофорі горить зелений сигнал!

Правильна відповідь на перше питання: так, рухатись прямо на цьому перехресті людині на велосипеді згідно правил дорожнього руху дозволено.

Завдання для перевірки:
Чи можна на легковому автомобілі, мотоциклі, велосипеді  повертати праворуч?

Відповідь: Так, попри знак «Рух тільки прямо», бо табличка каже, що це обмеження для вантажівок (авто із дозволеною макс. масою більше 3.5 т). Цей поворот – зручний спосіб потрапити з бул. Дружби Народів до бул. Лесі Українки.
2. А наліво?
Відповідь: ні.
https://lh3.googleusercontent.com/-iHF08qUAX-o/UzqQmvrpp6I/AAAAAAAAAlI/Ma1SxejXVds/w782-h479-no/val.PNG
Давайте проаналізуємо спочатку пункт правил 11.14
«… на велосипедах, …  поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині.  ...»
З першого погляду усе добре, трамвайної колії поседедині нема. Але,  скільки смуг для руху має вулиця Яроставів Вал?
Розмітки ми не бачимо. Знаки, які позначають кількисть смуг, теж відсутні. Проте є пункт ПДР 1.11:
Враховуючи, що вулиця Ярославів вал одностороння, то навіть за відсутності знаків та розмітки, кількість смуг руху на ній, вочевид, не меньше двох. Тобто, говорячи іншою мовою, в прямому напрямку є дві смуги, а в зворотньому напрямку смуг немає, тобто нуль. Тепер глянемо ще раз, пункт 11.14. Виходить, що відсутність трамвайної колії не єдина вимога. Щоб повертати ліворуч згідно ПДР, дорога повинна мати не більше однієї полоси в прямому напрямку, та не більше однієї полоси у зворотньому напрямку. Чому це так зроблено у правилах?
Щоб знайти відповідь, треба дізнатися про ще один термін, який називається «крайнє положення».
Чому цей термін важливий? А ось чому. Чи знаєте ви, що зобов’язаний зробити кожен водій, перш ніж здійснити поворот?  Водій повинен зайняти крайнє положення на проїзній частині.
Тобто, повертаючи ліворуч на вказаному перехресті згідно ПДР, людина на велосипеді повинна була б зміститися максимально вліво ще перед перехрестям, а це заборонено, бо той самий пункт 11.14 визначає місце велосипеда у крайній правій смузі (за виключенням об’їзду перешкод).
Правильна відповідь на друге питання: ні, повертати наліво на цьому перехресті людині на велосипеді згідно правил дорожнього руху заборонено.
Запитання для перевірки:
З Шота Руставелі  наліво на Рогнідинську велосипедом згідно ПДР дозволено?
Відповідь: ні
Дякуємо за увагу!
Долучайтеся до групи facebook.com/groups/KyivCriticalMass

Ми навчаємо як рухатися сучасним містом на велосипеді безпечно, легко та із задоволенням.
CriticalMassUA  – від людей на велосипедах і для людей на велосипедах!